Mulighederne

Før man starter skal man gøre sig klart hvad det er man egentlig godt kan lide ved denne hobby. Man kommer til at lægge rigtig mange timer i en modeljernbane, så man skal huske at det skal være en hobby, ikke et arbejde.
Jeg startede med at lave en prioriteret liste over de ting jeg gerne ville have og begyndte så at prøve at få plads til som mange af tingene som muligt.

Den klassiske modeljernbane som typisk kommer fra et start-sæt ser sådan her ud:
Den bliver typisk udvidet med et vigespor eller to.
Problemet ved dette layout er at det hurtigt bliver kedeligt og
at der ikke er nogen baner der ser sådan ud i virkeligheden.

Et mere realistisk spor-forløb ser sådan her ud:
To parallelle spor som tilsyneladende forsvinder ud i det uendelige i begge ender.
Problemet ved dette layout er at "uendeligt" er lidt urealistisk på 12 kvm!

En typisk løsning er at lave parallelle spor med vende-sløjfer i begge ender.
Vende-sløjferne skjules så typisk i et bjerg eller ligende.
Ved at krølle vende-sløjferne ind under banen gøres den synlige del af strækningen længere.
Endelig tilføjes station og "bjerg-bane".
(tegningerne er kun eksempler, ikke aktuelle sporplaner)

Overvejelserne

Min første prioritet er at jeg vil have en dobbeltsporet hoved-bane som er så lang som muligt.
Herefter følger:
En eller to lokal-baner.
En by med sporvogne.
En hoved station så lang som muligt.
En lille havn.
En lille bjergbane.

På hovedstrækningen accepterer jeg kun lange sporskifter og store radier, men på lokal-banerne vil jeg p.g.a. pladsmangel acceptere mindre radier. Det meste Märklin materiel kan komme igennem selv de snævreste kurver, men det ser dumt ud og desuden vil jeg ikke være bundet til Märklin.
Det kunne være sjovt at lave et layout med flere forskellige lande, men dér er 12 kvm ikke nok, så jeg accepterer at mit layout er en blanding af Dansk og Tysk. Jeg vil heller ikke binde mig til en bestemt epoke. Jeg accepterer at damplokomotiver kører side om side med nyere lokomotiver.
Jeg går ikke så højt op i realistiske køre-planer. Min fornøjelse ligger i at bygge og så kikke på at det kører bagefter. Derfor planlægger jeg en meget primitiv "skjult banegård" i den ene eller begge vendesløjfer. De bliver helt automatiske og jeg får ingen eller ringe indflydelse på hvilket tog der kommer op fra dybet næste gang.

Planen

Det foreløbige layout ser nogenlunde sådan her ud:

Der er ikke lavet spor-planer til havnen endnu. Hovedstrækningen er forbundet med vendesløjfer under banen ved de røde cirkler.
Den lange dobbelt-sporede strækning giver indtryk af at den kommer ind i den ene ende af banen og forsvinder ud i den anden ende.
Lange vendesløjfer betyder at det ikke er det samme tog som kommer op som kører ned i vendesløjfen.
De fleste af sporene nederst kører ind under byen. Da selve model-byggeriet interesserer mig, har jeg bevidst undgået at proppe for mange skinner ned på den synlige del af banen.

Det hele bliver opbygget i faser. Det er for kedeligt hvis der går et år før man har noget som kan køre og igen et år før man kan begynde at lave detalier. Der er planlagt 3 hoved-faser som kan bygges og anvendes individuelt. På den måde kan jeg have en del af banen hvor jeg er begyndt på detalierne og en anden del af banen hvor sporene ikke er lagt endnu.


Et stort problem ved min gamle bane var mangel på tilgængelighed. Det er vanskeligt at lave små detalier hvis man skal stå i en akavet stilling og række ind over banen, derfor vil jeg bygge banen i små håndtérbare moduler som kan løftes af rammen og bæres ind på arbejdsbordet. Jeg har købt store mængder 9 og 25 pol D-stik til at forbinde modulerne med rammen. De er billige og pålidelige. Selve den ramme som skal holde banen og modulerne bliver højt placeret, så det er nemt at komme ind under. Sporplanen herover er i 120cm's højde.

Banen bygges hovedsaglig af 12mm krydsfinér men jeg bruger også gerne stumper fra andre projekter, gamle reoler, m.m. så længe det er inde under banen hvor det ikke kan ses.
Krydsfinér er dyrt, så jeg laver en opskærings-plan før jeg går igang. Der skal grundlæggende kun være krydsfinér dér hvor der skal ligge skínner, så det tegner jeg op først:

Jeg bruger MS Publisher, men andet kan sikkert også bruges. Nu kopierer jeg så de enkelte stykker ud og placerer dem på en 12,2cm x 24,4cm "plade" så de udnytter pladen bedst muligt:

Når jeg tegner det op på krydsfinér pladen skal jeg bare gange med 10.